Monday, December 16, 2019

Akibat Bertangguh Nak Sign Up Takaful

Iktibar yang akan dikongsikan disini bukan rekaan. Perkara ini sebenarnya banyak berlaku di kalangan kita. Dan ada ramai yang bertangguh untuk daftar takaful walaupun dah tahu akan kepentingan takaful tersebut.


Ramai yang bertangguh untuk daftar takaful atas sebab / alasan masing-masing. Saya sendiri salah seorang yang pernah memberi alasan untuk menangguhkan masa mencarum takaful. Faktanya saya pernah surender polisi yang dah berusia lebih 2 tahun atas sebab yang dirasakan munasabah tapi alasan sebenarnya. Huhu.

Alhamdulillah, Allah masih pinjamkan nikmat kesihatan. Saya sign up takaful semula tahun lepas dan semoga masih terus dipinjamkan nikmat kesihatan ini sehingga tamat 'waiting period'. Cuma daripada elok-elok bayar RM150, saya kena bayar RM200. Sebab apa? Sebab caruman meningkat seiring dengan usia kita. Huhu. 

Nilai caruman adalah bergantung kepada jantina, status merokok dan juga umur. DAN JUGA status kesihatan samada layak dengan caruman biasa, atau layak dengan caruman lebih sikit, atau layak dengan pengecualian sakit sedia ada atau tak layak langsung seperti situasi di atas.

Kawan. Sign up takaful semasa masih sihat. Bukan sign up bila dah tak sihat. Bukan. Sebab itu kalau perasan ejen takaful semua memang selalu cakap, "SIGN UP SEKARANG. MASA TENGAH SIHAT."

Saya ingat lagi senior pernah cakap. Masa mereka di hospital, ramai sangat pesakit yang datang menghampiri mengharapkan boleh carum takaful dan tak kisah berapa pun kena bayar sebulan mereka sanggup. Namun, tak ada seorang ejen yang boleh membantu.

Anyway, jangan lama sangat bertangguh ya. Saya tak mahu anda menyesal. Dan saya juga akan rasa kesal sebab tak upaya ajak anda untuk mencarum takaful.

Tolong ya. Sign up takaful hari ini. Tak kisahlah dengan siapa pun yang anda mahu. But please, do it now before it's too late.

Assalammualaikum buat semua yang singgah disini.
Semoga kalian dapat sesuatu yang baik.
Yang baik datangnya daripada Allah,
Yang buruk dari saya sendiri.
♡ Yatie ♡

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Copyright © My Name Is Yatie Designed by azhafizah.com