Monday, December 16, 2019

Akibat Bertangguh Nak Sign Up Takaful

Iktibar yang akan dikongsikan disini bukan rekaan. Perkara ini sebenarnya banyak berlaku di kalangan kita. Dan ada ramai yang bertangguh untuk daftar takaful walaupun dah tahu akan kepentingan takaful tersebut.


Ramai yang bertangguh untuk daftar takaful atas sebab / alasan masing-masing. Saya sendiri salah seorang yang pernah memberi alasan untuk menangguhkan masa mencarum takaful. Faktanya saya pernah surender polisi yang dah berusia lebih 2 tahun atas sebab yang dirasakan munasabah tapi alasan sebenarnya. Huhu.

Alhamdulillah, Allah masih pinjamkan nikmat kesihatan. Saya sign up takaful semula tahun lepas dan semoga masih terus dipinjamkan nikmat kesihatan ini sehingga tamat 'waiting period'. Cuma daripada elok-elok bayar RM150, saya kena bayar RM200. Sebab apa? Sebab caruman meningkat seiring dengan usia kita. Huhu. 

Nilai caruman adalah bergantung kepada jantina, status merokok dan juga umur. DAN JUGA status kesihatan samada layak dengan caruman biasa, atau layak dengan caruman lebih sikit, atau layak dengan pengecualian sakit sedia ada atau tak layak langsung seperti situasi di atas.

Kawan. Sign up takaful semasa masih sihat. Bukan sign up bila dah tak sihat. Bukan. Sebab itu kalau perasan ejen takaful semua memang selalu cakap, "SIGN UP SEKARANG. MASA TENGAH SIHAT."

Saya ingat lagi senior pernah cakap. Masa mereka di hospital, ramai sangat pesakit yang datang menghampiri mengharapkan boleh carum takaful dan tak kisah berapa pun kena bayar sebulan mereka sanggup. Namun, tak ada seorang ejen yang boleh membantu.

Anyway, jangan lama sangat bertangguh ya. Saya tak mahu anda menyesal. Dan saya juga akan rasa kesal sebab tak upaya ajak anda untuk mencarum takaful.

Tolong ya. Sign up takaful hari ini. Tak kisahlah dengan siapa pun yang anda mahu. But please, do it now before it's too late.

Read more>>>

Buku 365 Panduan Aktiviti Pendidikan Awal Kanak-Kanak (PAKK)

Buku 365 Panduan Aktiviti Pendidkan Awal Kanak-Kanak | “Ramai guru yang mengadu pening nak buat RPH hari-hari. Banyak benda yang nak kena buat. Nak kena cari idea la nak kena tulis lagi dan macam-macam lagi. lepas tu yang stress lagi bila aktiviti yang di buat kadang kadang langsung tak dapat perhatian anak murid. Dia orang cakap tak seronok lah, susah lah, tak paham dan macam-macam lagi”.

"Ramai ibubapa yang berminat untuk mengajar sendiri anak anak kecil di rumah tapi tercari cari apa yang nak di ajar dan bagaimana nak mengajar anak anak mengikut silibus yang betul".

Saya rasa anda tak perlu susah hati lagi kerana buku PAKK dari Dr. Mahani ini sangat membantu para guru dan ibu bapa untuk mengajar anak-anak kecil kita yang bijak pandai semuanya. Testimoni Buku Panduan Aktiviti Pendidikan Awal Kanak-Kanak ini boleh memberi gambaran kepada anda semua akan manfaat buku ini kepada pembeli.


MEMBERI TUNJUK AJAR DAN GUIDELINES KEPADA GURU2 TADIKA

SETIAP HARI AKAN ADA AKTIVITI SAYA BUAT DENGAN ANAK

BAGUS DIJADIKAN PANDUAN UNTUK CIKGU2 YANG BELUM ADA PENGALAMAN

ISI KANDUNGAN YANG SANGAT MENARIK

Macam mana? Ada yang dah tertarik dengan testimoni yang menarik itu? Hehe. Saya yang menaip testimoni ini pun terasa akan keterujaan pemberi testimoni. Saya kongsikan beberapa helaian ya.






Kenapa digalakkan untuk mendapatkan buku 365 Panduan Aktiviti Pendidikan Awal Kanak-kanak oleh Dr. Mahani Razali?

✅ Langkah demi langkah untuk mengajar kanak-kanak prasekolah yang berumur 4 hingga 6 tahun dengan secara lengkap dan komprehensif.

✅Merangkumi tunjang mengikut Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan iaitu Tunjang Komunikasi, Tunjang Sains dan Teknologi, Tunjang Fizikal dan Estetika, Tunjang Kemanusiaan, Tunjang Keterampilan Diri

✅ Mengandungi subjek Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Awal Matematik, Awal Sains, seni dan kreativiti, kemanusiaan dan ketrampilan diri serta elemen sivik

✅ Sesuai digunakan oleh ibu ayah untuk mengajar anak-anak dirumah kerana panduan yang sangat lengkap, langkah demi langkah dan bergambar.

✅ Sesuai digunakan oleh usahawan yang bercadang untuk membuka kelas atau pusat tuisyen untuk kanak-kanak prasekolah kerana modul yang sangat lengkap dan komprehensif.

✅ Sesuai digunakan oleh pengetua tadika, guru-guru tadika yang memerlukan panduan yang lengkap untuk membuat aktiviti bersama pelajar.


Bagaimana? Nak sample e-book ini? Boleh whatsapp saya terus ok. Saya akan bagi sample buku 365 ini secara PERCUMA. Harga? Haaaa. Sekarang masih lagi ditawarkan dengan harga pre-order iaitu RM10 lebih murah dari harga biasa. Dapatkan sekarang!


Facebook Page: Projek Niaga Bookstore
Whatsapp: 0111 0280 205

Read more>>>

Renungan Slot Kak Ad [1]


Bismillahirrahmanirrahim. 

Adakalanya sesuatu yang kita inginkan itu, 
Tidak membawa sebarang bahagia dan manfaat.

Jangan kerana ianya sesuatu yang kita ingini,
Kita terus menerimanya tanpa sebarang usul periksa.

Adakalanya sesuatu yang tidak kita ingini itu,
Membawa bahagia dan manfaat.

Jangan kerana ianya sesuatu yang kita tidak ingini,
Kita terus menolaknya ketepi tanpa sebarang usul periksa

Secebis renungan buat saya dan kita semua setelah minta izin dari Kak Ad.

Read more>>>

Sunday, December 15, 2019

Big Bad Wolf KL 2019

Tahun 2019, sebenarnya saya tak merancang ke BBW sebab ada beberapa buah buku dari BBW yang lepas² belum lagi dirasmikan walaupun ada juga teringinnya bila tengok post lalu lalang. Haha. Tapi, kami cakap rezeki anak² hari ini.


Aktiviti hari ni nak ke Taman Tasik lagi beriadah. Kami keluar dari rumah dalam 6.50 pagi begitu. Sampai je bawah, hujan. 5 minit gerak, hujan lagi lebat tapi gerimis. Huhu. Blur juga suami isteri, nak ke mana bawa anak-anak awal begitu kan. Tapi, mom is always mom. Haha. Ting!!! BBW je confirm buka sebab 24 jam kan. 


Sampai MIECC, Arissa nampak je perkataan 'wolf' dia dah teruja. Seronok sungguh gayanya. Haha. Aflah pula belum tahu lagi ke mana sebenarnya arah tuju. Kenapa kakak seronok sangat. Tapi bila dah masuk je dewan buku. Aflah yang macam hilang arah. Semua dia nak. Rambang mata. Haha.


Berjaya mengatasi nafsu. Board books untuk Arissa yang boleh diwariskan pada adik nanti InshaAllah. Board books untuk adik latih menulis. 4 buku latihan untuk kedua²nya dan serta buku / aktiviti hiburan setiap seorang 2 item. Mak sendiri pun berjaya tahan nafsu ambil satu buku sahaja. Jumlah tambahan ilmu (InshaAllah): RM 178.


Aflah yang paling tak sabar nak balik rumah sebaik sahaja dapat puzzle. Sebelum puzzle ini, dia dah silih berganti dari buku warna Didi & Friends, lepas tu puzzle Omar & Hana dan kemudian buku aktiviti Hello Kitty. Haha. Akhirnya, puzzle Poney ini yang berjaya menambat hati.


Ini buku bacaan untuk saya dan suami. Tertarik sebab ia mengupas dari beberapa sudut. Bermula dari emosi, penyakit, ekzema, rawatan alami, suplemen, pemakanan dan gaya hidup dan banyak lagi. InshaAllah suatu hari nanti saya kongsikan disini juga apa yang telah dibaca. InshaAllah.



Selit video anak-anak yang tengah semangat dengan buku / barang baru. Biasalah tu kan. 2 3 4 hari nanti dah mula bersepah jenuh mak ayah simpan kan. Huhu. Sebenarnya, ini juga salah satu 'reward' untuk anak-anak hasil dari usaha dan penat lelah mereka belajar. Nak bagi lebih tak mampu. Hehe.

Esok last BBWKL2019. Till we meet again next year! Ehh? Hehe. InshaAllah.

Read more>>>

Wednesday, December 11, 2019

Promosi Hibah Murah - i Great Harapan

Dah hampir ke penamat. Promosi hibah takaful murah; i Great Harapan dari Great Eastern Takaful bakal berakhir 31 Disember ini. Sekadar untuk catatan, promosi ini telah bermula sejak bulan September yang lalu. Alhamdulillah, ramai yang tidak lepaskan peluang untuk buat hibah takaful yang murah ini.

Pada bulan September dan Oktober yang lalu, jumlah hibah takaful minima ialah RM100K. Bagi para wanita dan lelaki yang seusia saya sert suami dan tidak merokok, caruman hanya RM21 dan RM23 masing-masing untuk jumlah hibah RM100K tersebut. 

Walaupun caruman ini akan naik mengikut range usia, namun kenaikan tersebut tidak begitu tinggi terutamanya bagi yang tidak merokok. Range umur ialah 5 tahun, seperti 1 - 5, 6 - 10 dan seterusnya.

Bermula bulan November, jumlah hibah takaful minima ialah RM200K. Hibah boleh dibuat sehingga berjumlah RM500K. Bagaimana hibah takaful berfungsi dan bila ia digunakan, saya harap kalian yang singgah disini tahu. Jika kurang tahu atau mungkin tak pernah tahu, saya sedia membantu.

 

Saya sertakan jadual caruman hibah takaful RM200K disini sebagai rujukan. Syarat untuk daftar bagi pelan i-Great Harapan ini ialah SIHAT. Ya, SIHAT. Tak ada sebarang penyakit, tak masuk hospital dalam tempoh 2 tahun sebelum daftar.


Lega tak kalau kita boleh pesan pada anak-anak seperti dialog di atas? Tanya diri, lega kan? Duit memang bukan segala-galanya tetapi kehidupan sekarang sememangnya memerlukan duit. Setidak-tidaknya duit tersebut boleh selesaikan hutang yang tertunggak jadi anak-anak tak perlu tambah lagi sedih setelah kehilangan kita dan dibebani pula dengan hutang.

Hibah. Ia bukan hanya untuk anak sahaja. Kita boleh hibahkan kepada siapa-siapa yang kita mahu.

  • Suami hibah kepada isteri dan anak-anak.
  • Isteri hibah kepada suami dan anak-anak.
  • Suami isteri hibah kepada anak-anak.
  • Anak hibah kepada mak ayah. 
Ada juga yang buat hibah untuk penjamin pinjaman tau. Haaa. Itu ciri-ciri orang yang bertanggungjawab. Dia berfikir kalau sekiranya apa-apa berlaku, penjamin boleh guna duit yang dihibahkan tersebut untuk selesaikan semuanya.

Ok lah, jumpa lagi di entri yang kemudian. InshaAllah.

Read more>>>

Monday, December 2, 2019

Resepi Udang Goreng Kunyit

Walaupun saya masak sekali sehari je di hari bekerja, tapi idea nak masak apa itu memang seringkali ke laut dalam. Saya rasa ini ‘masalah’ yang ramai para isteri alami. Kan? Hehe.

Untuk makan malam, saya akan masak yang ringkas sahaja. Selalunya satu lauk sahaja macam masakan goreng kunyit atau ikan goreng dengan sayur atau telur mata sahaja. Hihihi. Uish, lauk telur memang lauk ‘emas’ sebenarnya. Hehe.

Hari ini saya nak share masak udang goreng kunyit. Saya suka lebih kuah / lebih minyak. Huhu. Tak sihat betul kesukaan saya tu kan. Hihi. Mudahnya masakan masak kunyit ni ialah kita boleh letak sebanyak mana sayur nak disekalikan. 


Bahan-bahan:
Udang
Lobak merah
Kacang panjang/buncis
Cili padi (ketuk)
Cili merah (hiris)
Bawang merah (hiris)
Bawang putih (hiris)

Cara-cara:
1. Panaskan minyak, dan goreng udang yang telah digaul dengan tepung kunyit hingga separa masak. Angkat dan asingkan dahulu.
2. Tumis bawang merah, bawang putih, cili padi dan cili merah sehingga layu.
3. Masukkan sayur-sayuran bersama garam dan secukup rasa hingga sayur masa.
4. Kemudian, masukkan semula udang. Gaul rata. Biarkan sekejap. Dan, siap!

Saya memang suka menu ringkas begini. Saya akan jadi lebih selera makan nasi bila makan lauk kering. Hihi. Orang kata, tak ada kuah pun boleh hidup lah. Haha. Gaul je nasi dengan minyak. Enak! Tambah lemak. Haha.
Read more>>>

Popular Posts

Copyright © My Name Is Yatie Designed by azhafizah.com