Sunday, October 20, 2019

Makan Belangkas di Orang-Orang Cafe


Tadi, kami meredah ratusan kilometer menuju Sungai Besar nak makan belangkas. Saya kalau bab makan memang gigih. Haha. Haish! Alangkah bagusnya kalau usaha nak kurus pun begitu kan? Hehe. 



Kami sampai dalam jam 1 petang. Saya dah booking menu dah seperti yang diminta. Cuma, mungkin booking menu itu adalah untuk reserve belangkas sahaja sebab kami tunggu dalam setengah jam barulah menu di atas sampai. Nasi goreng kampung dan pataya tak pedas untuk anak². 


5 minit selepas itu barulah menu² yang dinanti-nantikan tiba. Haha. Dramatik sangat kan. Yang pertama sampai, Bunga Teratai Tempura. First time makan bunga teratai. Haha. Sedap! Jujurnya, tak boleh nak gambarkan macam mana rasa bunga tu sebab dah goreng dengan tepung kan. Rasa macam makan kerepek.



Ini menu istimewa, sotong Sumbat Telur Belangkas. Saya request 200gram. Yang ini rasanya biasa-biasa je bagi saya. Special sebab sotong ni disumbat dengan telur belangkas kan. Hehe. Tapi telurnya macam hancur. Huhu. Tak rasa sangat lah telur belangkas nya.


Belangkas Masak Lemak Cili Padi. Ini request suami. Pun biasa-biasa juga masak lemaknya. Cili padi nama menunya, tapi tak pedas sangat. Tak berapa pekat. Sayang betul. 



Last but not least. Signature cafe ni - Belangkas Bakar Cicah Asam. Yeay alhamdulillah merasa juga. Haha. Tetapi, atas sebab kami bukanlah kali pertama makan belangkas makanya menu bakar ni agak kurang menyelerakan bagi kami. Telur pun jadi keras sikit sebab bakar kot. Then, terasa lah memang kena bakar belangkas tu. Haha. Maksud saya, ada rasa asap dan pahit sikit. Tak tahu macam mana nak cakap. Hehe.

Overall, makanan ok. Siapa yang belum pernah makan belangkas, bolehlah ke sini nak mencuba. Ada pilihan jenis masakan lain selain dari yang kami makan macam sambal dan pedas. Ada juga menu pilihan lain macam masakan panas, shell out dan juga western. View sawah padi. Ada disediakan tandas dan surau juga.

Kos untuk 1 ekor belangkas bakar, 1/2 ekor masak lemak cili padi, 1 ekor sotong sumbat telur belangkas, 1 piring teratai tempura, 1 nasi goreng kampung, 1 nasi goreng pataya, 3 nasi putih dan 1 jug air sirap ialah RM120.

Namun begitu, ada beberapa yang saya rasa perlu ditambah baik dan diperbaiki. 

Pertama, kalau boleh dan perlu bagi yang dah diminta booking tu bolehlah minta deposit supaya boleh masak lebih awal mengikut masa yang dijanjikan. Sebab dalam form tempahan ada anggaran masa pelanggan nak datang. 
Kedua, kebersihan kedai seperti kipas dan juga peralatan seperti jug, gelas dan juga sudu. 
Ketiga, tolong jangan biarkan kucing mengganggu pelanggan makan. Kucing sampai naik, duduk atas meja kat sebelah kita makan. Huhu. 
Keempat, surau dah disediakan tetapi saya tanya surau dan pergi ke surau tu, pekerja tu tak tolong tutup pun tingkap yang terbuka luas. Tingkap bukan tingkap rumah ye. Lain, yang surely saya tak berani lah tutup sendiri. 
Kelima, toilet dah disediakan tapi hos tak cukup panjang. Hoho. Sebab bawa anak ke tandas, agak sukar sedikit. Huhu.
Keenam, boleh rasanya tambah kipas lagi sebab panas kan. Tahu kat sawah panas tapi boleh kot kan tambah untuk keselesaan pelanggan. 

Saya bukan berniat nak demand. Tak. Tak. Ini adalah pandangan dan cadangan saya dari segi persekitaran. Common kata orang kan. Sebab cafe ni ada masuk JJCM. Lepas tu dalam instagram saya tengok ada kerabat diraja datang makan. Jadi, cafe ni walaupun jauh dekat sawah tapi dah kategori bukan beshe beshe. Harapnya boleh kekalkan mana yang dah baik, perbaiki yang kurang dan tambah baik. 

Alhamdulillah. Tercapai juga hajat nak makan kat sini setelah sekian lama teringin. Kalau kat Sarawak, kitorang memang rebus je. Hehe. Itupun sebenarnya dah cukup sedap. Di Johor dulu pernah makan yang masak sambal. Jadi, nak cuba cara masakan yang lain pula. Nak masak sendiri, rebus je tahu. Hahaha.

Ok lah. Till we meet again dalam post lain.

Assalammualaikum buat semua yang singgah disini.
Semoga kalian dapat sesuatu yang baik.
Yang baik datangnya daripada Allah,
Yang buruk dari saya sendiri.
♡ Yatie ♡

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Copyright © My Name Is Yatie Designed by azhafizah.com