Saturday, April 20, 2019

Resepi Bubur Kacang Hijau

Saya jarang masak bubur. Rasanya belum cukup sepuluh jari ini kalau dikira berapa kali. Hihi. Tetapi, atas sebab bulan April ni sahaja dah dua kali saya masak bubur kacang hijau makanya saya nak berkongsi disini juga.

Kakak-kakak di pejabat gelak bila saya cerita saya terpaksa Google dahulu sebelum nak masak bubur kacang hijau ni dengan keyword 'resepi bubur kacang hijau tanpa rendam'. Hahaha. Mujur ada Google.

Kalau masak dalam kuantiti yang sedikit, saya rasa tak apa tak rendam. Sebab tak lah lama sangat nak lembut kacang hijaunya. Saya masak dalam anggaran 1 1/2 cawan kacang hijau je.

Cara Masak Bubur Kacang Hijau

Bahan-bahan yang diperlukan ialah;
Kacang hijau 1 1/2 cawan
Sagu 1/2 cawan
Santan 1 kotak
Gula pasir
Gula melaka
Air

Cara-cara nak masak;
Dalam 2 bekas berasingan, rebus sagu dan kacang hijau.
Sagu dan jernih, tapis dan lalukan dengan air kemudian masukkan ke dalam bekas kacang hijau.
Dah separuh masak kacang hijau tu, masukkan santan. 
Kemudian masuk kan sedikit gula pasir dan juga gula melaka. Oh ye! Buh secubit garam jugak.
Dah cair gula melaka, tutup dan makan!

Mudah kan? InshaAllah sedap. Hehe. Kalau ada daun pandan, bolehlah masukkan sekali masa rebus kacang hijau. Lagi best lah haruman bau daun pandan tu kan.

Sebenarnya tadi masa tengah rebus tu teringat durian. Sedap kan kalau letak durian. Tetapi, masa call suami yang keluar ambil anak balik dari taekwando dorang dah sampai rumah. Huhu. Tak ada rezeki nak jadi bubur durian. Petanda nak kena masak lagi sekali agaknya. Hihi. 


Tadi makan bubur kacang hijau dengan biskut Munchy's. Nikmatnya tak terkata. Bergegar lemak gembira. Hahaha. 

Assalammualaikum buat semua yang singgah disini.
Semoga kalian dapat sesuatu yang baik.
Yang baik datangnya daripada Allah,
Yang buruk dari saya sendiri.
♡ Yatie ♡

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Copyright © My Name Is Yatie Designed by azhafizah.com